Tennis dempers

Heb je je ooit afgevraagd wat de kleine gekleurde onderdelen in de snaren van sommige tennisrackets betekenen? In dit geval gaat het niet om decoratie, maar om zogenaamde trillingsdempers.
In de wereld van het tennis worden dempers altijd controversieel besproken. Over het algemeen zijn er veel verschillende meningen over het onderwerp. Hoewel sommige spelers niet zonder kunnen, heeft het voor andere tennissers geen enkel nut.
Op deze pagina zullen we de mythes rond de demper ontkrachten.
Uiteindelijk kun je dus beter beslissen of een demper nuttig voor je is…

Wat is een trillingsdemper?

In principe is een demper een klein stukje rubber dat je tussen de snaren van je tennisracket steekt.

Oorspronkelijk werd de trillingsdemper uitgevonden door René Lacoste in 1964. Het doel van zijn uitvinding was om de trillingen van het racket tijdens het balcontact te verminderen en zo de tennissers te beschermen tegen armblessures.

Wat is het effect van een demper?

Bij tennisspelers is met name het effect van trillingsdempers zeer omstreden. Eigenlijk zou hun functie moeten zijn om de schok tijdens het schot te verminderen om de arm van de tennisser te ontlasten.

Deze veronderstelling is echter wetenschappelijk ontkracht. In werkelijkheid hebben ze geen invloed op de vibratie van het racketframe.

Maar nu zijn er spelers die beweren dat ze beter kunnen spelen met een demper. Naar verluidt voorkomt dit dat ze een tenniselleboog krijgen. Aan de andere kant beweren andere spelers dat ze beter kunnen spelen zonder demper.

In dit geval is het eerder te wijten aan de mentale houding van de spelers. Het effect van dempers is te vergelijken met het placebo-effect. De spelers die geloven in de invloed van de trillingsdemper zullen een veranderd gevoel van spel met de demper waarnemen.

Toch is er één punt waar iedereen het mee eens is. Een trillingsdemper zorgt ervoor dat het geluid van de snaar wordt gereduceerd wanneer deze in contact komt met de bal. In feite neemt het geluid af omdat de afzonderlijke snaren van het racket niet meer zo sterk trillen.

Wat zijn de verschillende soorten dempers?

Tegenwoordig zijn er dempers in de meest uiteenlopende vormen en kleuren. In principe zijn ze onder te verdelen in twee categorieën:

Ronde dempers

U ziet de ronde versie op de meeste tennisrackets. Deze dempers zijn erg populair omdat ze relatief eenvoudig te gebruiken zijn.

Ze zijn ook erg licht, zodat het balanspunt van uw racket niet wordt beïnvloed. Het nadeel van deze dempers is echter dat ze soms loskomen van de snaren en dan uitvallen.

Lange dempers

Als de ronde dempers te klein zijn voor u, kunt u ook kiezen voor een langwerpig model. De vorm is vergelijkbaar met een strip of een worm. Ze hebben het voordeel dat ze aan maximaal 10 snaren vastzitten en dus niet zo snel uitvallen.

Merk op dat deze dempers vaak een hoger gewicht hebben en een invloed hebben op de balans van uw racket.

Waar plaats ik een demper?

Het frame, met inbegrip van het handvat en de snaren, moet vrij zijn van enige inrichting die het mogelijk maakt om de vorm van het racket materieel te veranderen, of om de gewichtsverdeling te veranderen, tijdens het spelen van een punt.

Hoewel het niet gemakkelijk te onderscheiden is uit het lezen van deze regel, beperkt één aspect van de regel de plaatsing van trillingsdempers.

Trillingsdempers mogen alleen onder de onderste dwarssnaar, boven de bovenstedwarssnaar of buiten de buitenste hoofdsnaar worden geplaatst.

Met andere woorden, trillingsdempers mogen niet binnen het geweven oppervlak van het snaarbed worden geplaatst.

Wij raden u echter aan om het in het midden van de laagste kruiskoord van uw racket te plaatsen. Dit is de beste positie.

Heb ik een demper nodig?

Of een demper nuttig is voor u hangt af van uw eigen voorkeuren. Als het geluid van de snaren je stoort tijdens het spelen, is het een goede oplossing. Anders biedt het je geen verdere voordelen. Het beste is om het een keer te testen om te zien of je het nodig hebt.

In onze demper collectie vind je naast onze eigen versie ook modellen van de de merken Yonex, Technifibre en Wilson. 


Onze eigen demper is licht en rond.
Zit stevig tussen de snaren en zal niet gemakkelijk loskomen.
Hij is gratis voor iedere nieuwe klant of bij aankoop van een nieuw tennisracket.
Kleur wit met zwarte druk

€ 2,5-


De Yonex Vibration Dempers zijn fijne en compacte dempers. Op de dempers, die per twee verpakt worden, staat het logo van Yonex afgebeeld.
Te verkrijgen in de kleuren zwart, geel, blauw, roze of wit.

€ 6,- per 2 stuks

 


De Tecnifibre ATP Damp is een fijne en compacte demper die niet gemakkelijk zal loskomen.
Kleur: donker- en lichtblauw

€ 5,- per 2 stuks


Voor spelers die opteren voor een brede demper is er deze ATP XL demper van Technifibre .
Kleur: zwart

Prijs: € 5,- per stuk


Deze langwerpige demper van Wilson is al jaren gekend en blijft populair bij veel spelers.
Kleur: wit/doorzichtig

Prijs: € 7,- per stuk