Soorten spelers
Dit is de eerste stap die u kan gebruiken bij het kiezen van uw tennisracket. In het tennis zijn er drie type spelers te onderscheiden: de beginnende speler, de allround speler en de gevorderde speler. Hoe bepaalt u welk type speler u bent? Hieronder ziet u wat de kenmerken zijn van elk type speler. Bij iedere stap zijn enkele tennisracket adviespunten opgenomen.
De beginnende speler:
U tennist op recreatief niveau. De rackets die bij een beginnende speler passen kenmerken zich door het lichte gewicht en geven power mee aan de slagen van de speler.
De allround speler:
U bent een wedstrijd- en/of competitiespeler. De rackets die bij de allround speler passen kenmerken zich door een gemiddeld gewicht en hebben een combinatie van power en controle.
De gevorderde speler:
U bent zeer actief op hoger niveau en neemt deel aan toernooien en competities. De rackets die bij de gevorderde speler passen, kenmerken zich door een zwaarder gewicht, een klein blad en meer controle.
Lengte tennisracket
Een standaard tennisracket heeft een lengte van 68,5 cm (27 inch). Daarnaast zijn er ook nog de longbody tennisrackets die maximaal 4 cm langer zijn dan een standaard racket. Deze rackets zorgen voor meer power en bereik. De manoevreerbaarheid wordt minder door een longbody racket, terwijl ook de controle enigszins afneemt. Interessant voor spelers groter dan 2m.
De lengte van tennisrackets voor kinderen is afhankelijk van de lichaamslengte.
- Lichaamslengte Racketlengte in inch
91-95 cm 17 ”
96-101 cm* 18 ”
102-106 cm 19 ”
107-111 cm* 20 ”
112-117 cm 21 ”
118-122 cm* 22 ”
123-127 cm 23 ”
128-132 cm* 24 ”
133-138 cm 25 ”
139-143 cm 26 “
Vanaf 144 cm 68,6 cm (standaardlengte) 27 ”
(*) bestaat niet in winkel
Bladgrootte
De hoeveelheid power en controle van een racket wordt bepaald door de bladgrootte.
Oversized rackets:
Het oversized racket heeft een blad groter dan 102 inch. Het grote blad zorgt voor een grotere sweetspot, wat het racket meer stabiliteit geeft. Tevens genereert dit type blad veel snelheid zonder kracht te zetten. Het balcontact voelt over het algemeen zeer comfortabel aan. Goed voor de oudere veteraan.
Midplus rackets:
Het midplus racket heeft een blad tussen de 98 inch en 102 inch. Het middelgrote blad biedt een goede mix tussen power en controle. Mede dankzij de ruime sweetspot kan er meer snelheid aan de bal worden gegeven. Spelers die met veel spin slaan ervaren een midplus racket vaak als zeer prettig. Dit is de meest voorkomende bladgrootte. Ideaal voor recreatieve- en wedstrijdspelers.
Midsize rackets:
Het midsize racket heeft een blad dat kleiner is dan 98 inch. Het kleine blad zorgt voor veel controle en gevoel, en heeft een kleine sweetspot. Ik adviseer dit racket enkel aan spelers met een goede techniek en timing.
Moet u de techniek nog onder de knie krijgen maar u bent wel heel ambitieus, dan adviseer ik u niet direct het grootste blad te kiezen. Een groot blad leidt namelijk niet automatisch tot betere resultaten!
Beginnende spelers kunnen best starten met een midplus racket.
Gewicht tennisracket
Lichtgewicht racket:
Een licht gewicht racket is goed handelbaar. De lichte rackets hebben het balanspunt in de kop. Ondanks dat het racket licht van gewicht is, geeft deze toch veel power aan uw slagen. Rackets binnen deze klasse hebben een gewicht van 0 tot 270 gram. Geschikt voor juniors, minder krachtige dames en beginners.
Gemiddeld gewicht racket:
Een gemiddeld gewicht racket is geschikt voor een zeer brede groep spelers, van jeugd tot en met de gevorderde speler. Het gemiddeld gewicht racket geeft u een combinatie van power en controle. Rackets binnen deze klasse hebben een gewicht van 271 tot 300 gram.
Zwaar gewicht racket:
Een zwaar gewicht racket vraagt meer techniek van de speler, maar biedt tegelijkertijd veel controle en balsnelheid. Rackets binnen deze klasse hebben een gewicht van 296 tot 340 gram. Voor de zeer technische speler.
BELANGRIJKE TIP !!!
Wil u blessures beperken, dan is mijn advies om te kiezen voor het zwaarst mogelijke, nog goed hanteerbare racket. Met een relatief zwaar racket kan u de schokken op de hand, pols en arm het beste beperken. Tevens is het gemakkelijker om lange en vloeiende slagen te maken. Als u de techniek goed beheerst kan u met een zwaarder racket met meer power slaan.
Balanspunt
De balans van een racket bepaalt hoe zwaar een racket aanvoelt en in de hand ligt.
Topweight racket:
Een topweight racket bevat een zwaar blad met het balanspunt in de kop van het racket. De topweight rackets geven meer balversnelling waardoor u gemakkelijk power en lengte in uw slagen kunt leggen. De rackets die in deze klasse vallen hebben een balans tussen 341 mm en 380 mm. Bent u een tennisser die het meest actief is in het spel vanaf de baseline, dan is een topweight racket geschikt voor u! Ook aan te raden voor mensen met een korte slag (oudere veteraan)!
Even balanced racket:
Een even balanced racket bevat een gelijk verdeeld gewicht over het blad en grip waarbij het balanspunt zich in het midden van het racket bevindt. De even balanced rackets geven een combinatie van kracht en controle. De rackets die in deze klasse vallen hebben een balans tussen 321 mm en 340 mm. Perfect voor juniors en beginners.
Handleweight racket:
Een handleweight racket bevat zwaarder blad met een relatief zware grip, waar het balanspunt zich onderin het racket bevindt. De handle weight rackets geven een combinatie van balcontrole en gevoel. De rackets die in deze klasse vallen hebben een balans tussen 290 mm en 320 mm. Bent u een serve- volleyspeler en/of gevoelig voor armblessures dan is dit type racket zeer geschikt voor u! Dit is de balans die meestal mijn voorkeur heeft.
Snaren
De bespanning van een tennisracket bepaalt voor een groot gedeelte hoe comfortabel het racket aanvoelt. Door middel van het type snaar en het gewicht van de bespanning kunnen namelijk de speeleigenschappen worden beïnvloed. Hierbij moet je ook rekening gehouden worden met de dikte van de snaar en het snarenpatroon.
Dikte van snaren
De dikte van snaren wordt in mm aangegeven. Een dikkere snaar van > 1.33 mm gaat vaak langer mee, maar biedt minder power. Een dunnere biedt meer power, maar biedt minder duurzaamheid.
Gewicht bespanning
Een racket met een laag aantal kilo’s (20-23 kg) geeft meer comfort, terwijl een wat hogere spanning (23-27 kg) meer controle geeft. Bij lagere spanning ontstaat er een zogenaamd trampoline-effect, waardoor de bal meer wordt gelanceerd. Dit passen we voornamelijk toe bij junior spelers of veteranen.
Een wat harder en strakker bespannen racket voelt stijver aan omdat er minder trampoline-effect optreedt en je bijgevolg meer controle hebt. Globaal variëert het gewicht rond de 25 kg.
Snarenpatronen
Rackets zijn uitgevoerd met verschillende snarenpatronen. Hoe meer snaren een racket heeft, hoe kleiner de mazen zijn. De regel die geldt is, dat hoe groter de mazen, hoe meer power er ervaren wordt. Hoe kleiner de mazen, hoe groter het comfort en controlegevoel. Dit heeft te maken met het balcontact. Bij grotere mazen treedt er minder balcontact op en wordt de bal meer gelanceerd en geeft gemakkelijker spin aan de bal.
De snarenpatronen zijn in lengte x breedte:
18 x 19
18 x 20
16 x 18
16 x 19 (meest gebruikt)
16 x 20
Grip
De gripmaat is voor iedere tennisser van belang, want een grip die voor jou te groot (of veel te klein) is, speelt niet fijn en kan vermoeidheid of blessures veroorzaken. Je kan nagaan of de gripmaat goed is door het racket vast te houden en tussen je vingertoppen en handpalm een vinger te plaatsen. Hiertussen moet nog een wijsvinger passen <<<Zie figuur links.
Omtrek is de afstand tussen top ringvinger van je slaghand en de 2e handlijn,
met vermindering van waarde 1 of 2, afhankelijk van het persoonlijk gevoel.
Kies voor een 8-hoekige vorm van grip i.p.v. een ronde grip, zodat je de juiste greep kan voelen.
Breng een overgrip aan als je tussen 2 gripmaten zit en/of een goed klevende grip wenst die makkelijker vervangbaar is dan een basisgrip.
Breng de overgrip aan over de basisgrip.
Soorten snaren
Darmsnaren:
Deze zijn gemaakt van de darmen van runderen. De snaren zorgen voor een betere controle, een betere veerkracht en vooral een betere trillingsdemping. Nadeel van de darmsnaren is de korte levensduur en de prijs. Om die redenen wordt dit type snaar nauwelijks nog gebruikt.
Multi-filament snaren:
Hebben een langere levensduur dan darmsnaren en zijn minder gevoelig voor vocht. Deze snaren bestaan uit flinterdunne kleine draadjes van nylon, polyester, kevlar of een combinatie van die materialen (hybride), die gebonden worden door een coating. Men probeert de voordelen van darmsnaren zo goed mogelijk te benaderen. Ze zijn dus ook flexibel en voelen erg comfortabel aan.
Polyester snaren:
Deze snaren zijn vervaardigd uit zeer sterk materiaal die een lange levensduur hebben. Polyester snaren bevatten een zeer eenvoudige structuur. Ze bestaan namelijk uit één enkele polyester snaar met daaromheen een dunne coating. Deze opbouw wordt ook wel ‘monofilament’ genoemd. Regel bij deze snaren is dat hoe dunner de doorsnede van de snaar is, des te elastischer deze is. Dit type snaar is ideaal voor tennissers die hun bespanning snel overslaan.
“I’ve been using Yonex strings for most of my life, and they are the perfect fit for me. Yonex is really good at making strings with power and control.”
Naomi Osaka (winner US OPEN ’18 – ’20 & Australian open ’19)